Vodos d.o.o. Profesionalan tim kakav tražite!

Montaža i održavanje uređaja za pročišćavanje, distribuciju i dezinfekciju svih vrsta voda

Bazenska kemija

Vrste kemije koju imamo u ponudi…

Voda je životna potreba. Čini dvije trećine našeg tijela i planeta Zemlje. Voda nam nije samo nužno potrebna za život, već nam može pružiti radost življenja u bazenima za kupanje.

Bazeni predstavljaju dragocjenu oazu, koja u prebrzom tempu života pruža trenutke opuštanja i razonode. Njegova blagodat na ljudsko zdravlje očituje se kao idealno mjesto za stjecanje fizičke kondicije. Svim bazenima neovisno od kakvog su materijala građeni, i koje su namjene, zajednička im je voda. Besprijekorno čista, bistra i zdravstveno ispravna voda preduvjet je vrhunskog užitka u vašem bazenu.

Da bi bazen, prethodno očišćen i pripremljen, napunjen vodom iz javne vodovodne mreže bio vaše mjesto opuštanja i razonode potrebno ga je održavati. Pored utjecaja okoline, kupaći su najveći izvor zagađenja bazenske vode. Kupaći ulaskom u bazen unose u vodu nečistoće, gljivice, bakterije kojima je bazenska voda idealna okolina za rast i razmnožavanje, pogotovo ako je voda zagrijana iznad 25°C. Samo jedna bakterija u takvim uvjetima za pola dana razmnoži se i do milijardu jedinki. Da bi voda u bazenu i dalje bila adekvatna za kupanje potrebno ju je kontinuirano pratiti i kemijski tretirati – dezinficirati.

IVAPOOL program proizvoda za kemijski tretman bazenske vode omogućuje održavanje vode u optimalnim uvjetima za kupanje uz zadovoljavanje propisanih vrijednosti traženih parametara.

Priprema


Prema uputama proizvođača bazen je pripremljen za čuvanje preko zime. Prije sezone kupanja i punjenja bazena vodom potrebno ga je temeljito očistiti. Za tu namjenu razvijena je linija sredstava za čišćenje IVAPOOL CLEANER.

Razvijene su dvije glavne grupe sredstava za pranje i čišćenje bazena i bazenske opreme. Sredstva za čišćenje kiselog karaktera za uklanjanje kamenca, mineralnih naslaga, prljavštine, te sredstva alkalnog karaktera za uklanjanje organskih nečistoća i drugih nečistoća s alkalnootpornih površina. Nakon upotrebe pojedinog sredstva potrebno je obaviti ispiranje prane površine vodom kako bi se uklonila mogućnost pojave neželjenih međusobnih reakcija. U priloženoj tablici pregledno su prikazana pojedina sredstva za pranje i čišćenje bazena i bazenske opreme.

Naziv proizvodaNamjenaRadne koncentracije 
DnevneGeneralno
IVAPOOL CLENAER- AUklanjanje mineralnih naslaga sa aluminija, bakra, cinka, mesinga, čelika, prokroma, PE, PVC i sl.2 – 5%20 – 30%
IVAPOOL CLENAER- FUklanjanje mineralnih naslaga sa keramike, PE, PVC, čelika, prokroma i sl. Uklanja hrđu sa tretiranih površina2 – 5%20 – 30%
IVAPOOL CLENAER- FSUklanjanje mineralnih naslaga i dezinfekcija površina od keramike, PE, PVC, čelika, prokroma i sl.2 – 5%20 – 30%
IVAPOOL CLENAER- KUklanjanje mineralnih naslaga i tvrdokornog kamenca sa keramike, PE, PVC i čelika. Nije za materijale izrađene od prokroma2 – 5%20 – 30%
IVAPOOL CLENAER- LUklanjanje organskih nečistoća i druge prljavštine sa svih alkalootpornih površina, kao što su keramika, PE, PVC, čelik, prokrom i sl.2 – 5%20 – 30%
IVAPOOL CLENAER- LSUklanjanje organskih nečistoća i dezinfekcija svih alkalootpornih površina, kao što su keramika, PE, PVC, prokrom i sl.2 – 5%20 – 30%
PH vrijednost

Jedan od bitnih pokazatelja kvalitete bazenske vode je pH vrijednost. Optimalna pH vrijednost bazenske vode je 7,2-7,6. Visoka pH vrijednost (iznad 8) daje vodi lužnat karakter. Posljedica toga je povećano taloženje vodenog kamenca, zamućenje vode i brže punjenje filtera nečistoćama. Pored toga smanjuje se efikasnost dezinficijskog sredstva, što bitno smanjuje kvalitetu vode. Niska pH vrijednost daje vodi kiseli karakter, što za sobom povlači mnoge negativne posljedice. Optimalna pH vrijednost bazenske vode smatra se 7,4 iz razloga što je ta vrijednost najbliža pH vrijednosti kože.

IVAPOOL program proizvoda za tretman bazenske vode razvijen je u dva proizvoda za smanjenje pH vrijednosti, u tekućem i praškastom obliku IVAPOOL pH minus i IVAPOOL pH minus granulat, te dva proizvoda za povećanje pH vrijednosti u tekućem i praškastom obliku IVAPOOL PH plus, i IVAPOOL PH plus granulat.

Tablica prikazuje okvirne količine doziranja pojedinih sredstava za korekciju pH vrijednosti.

Naziv sredstvaSmanjenje pH vrijednosti za 0,1 na 100m3 vodePovećanje pH vrijednosti za 0,1 na 100m3 vode
IVAPOOL pH minus0,3 – 0,6 lit*-
IVAPOOL pH minus granulat1 kg lit*-
IVAPOOL pH plus-0,3 – 0,6 lit*
IVAPOOL pH plus granulat-1 kg lit*

* Vrijednosti su orijentacione. Točne količine ovise o mineralnoj tvrdoći vode i samom sastavu vode, što je za svaki bazen drugačije.

Dezinfekcija

Dezinfekcijom se uništavaju mikroorghanizmi koji se nalaze u bazenskoj vodi i osiguravaju se mikrobiološka ispravnost vode za kupanje. Da bi voda u bazenu bila ispravna za kupanje mora zadovoljiti uvjete na količini slobodnog klora koje propisuje PRAVILNIK O KVALITETI I NADZOROM NAD KVALITETOM VODE U BAZENIMA ZA KUPANJE kojeg je izradio Zavod za javno zdravstvo. Količine slobodnog klora koje moraju bit konstantno prisutne u bazenskoj vodi su prikazane u tablici.

Tip bazenaKoličina slobodnog klora mg/l vode
Otvoreni i zatvoreni bazeni za kupanje, sport i rekreaciju0,3 – 0,6
Hidromasažni bazeni sa grijanom vodom0,5 – 1,0

Kao dezinfekcijsko sredstvo najčešće se koriste klorni preparati jer pored dezinfekcijskog djelovanja imaju i oksadativno na suspendiranu organsku tvar čime poboljšava opću sliku bazenske vode. Klorni preparati imaju svojstvo rezistencije, što znači da nakon svojeg prvotnog dezinfekcijskog djelovanja, određena količina slobodnog klora ostaje u vodi do potpune potrošnje ili razgradnje.

IVAPOOL program proizvoda za dezinfekciju vode sadržan je u dva oblika, IVAPOOL klor granulat i IVAPOOL klor tablete u čvrstoj formi, te IVAPOOL natrijev hipoklorit tekućina. Svako sredstvo ima svoje prednosti ovisno o upotrebi i samoj namjeni bazena.

IVAPOOL klor granulat je praškasto sredstvo sa 60% aktivnog klora. Pogodan je za redovito kloriranje vode i tzv. “šok kloriranje“ kod prvog punjenja bazena vodom. Sadrži stabilizator klora što mu produžava vijek trajanja u vodi. pH vrijednost mu je oko 6,5 te ne utjeće na povećanje ukupne pH vrijednosti bazenske vode. U potpunosti je topiv u vodi. Moguća su dva načina aplikacije, direktno doziranje u bazensku vodu ili skimer na nekoliko mjesta ili prethodno otapanje u vodi te dodavanje u bazen pripremljene otopine. Preporuča se priprema do 20% -tne otopine kako bi se osigurala potpuna otopljenost granulata. Takva otopina pogodna je i za primjenu u sustavima za automatsko doziranje.

Vrsta kloriranjaTemperatura vodeDoziranje
Šok kloriranje-100 - 150g/ 10m3
Redovno kloriranje<25°c10 - 30g/ 10m3
>25°c30 - 50g/ 10m3

NAPOOL klor tablete je dezinficijens u obliku tableta 200g sa 90% aktivnog klora. Pogodan za redovno kloriranje. Sporo i ravnomjerno se otapaju u vodi te su pogodne za kloriranje malih bazena i dokloriravanje. Sadrže stabilizator klora što im produžava vijek trajanja u vodi. Ne utječu na pH vrijednost vode. Ne smiju se stavljati direktno u bazen jer mogu oštetiti dno bazena i uzrokovati gubitak boje, već se dodaju u skimer ili specijalne plutajuće dozatore. Količina tableta ovisno o temperaturi vode prikazana je u tablici.

Količina tabletaKoličina bazenske vodeVrijeme trajanjaTemperatura vode
110 m3Sedam dana<25°c
210 m3Sedam dana>25°c

IVAPOOL natrijev hipoklorit je tekuće dezinfekcijsko sredstvo sa 15% aktivnog klora. Zbog tekućeg oblika pogodan je za ručno i automatsko doziranje. pH vrijednost natrijeva hipokorita je visoka (pH13) tako da njegova primjena utječe na pH vrijednost bazenske vode. Zbog toga potrebna je upotreba sredstava za korekciju (smanjenje) pH vrijednosti (IVAPOOL pH minus). Pogodan je za dezinfekciju velikih bazena. Natrijev hipoklorit ne sadrži satbilizator klora, tako da je podložan razgradnji uslijed visoke temperature i utjecaja sunca. Zbog toga preporuča se upotreba IVAPOOL stabilizatora kako bi se što ekonomičnije upravljalo bazenom u smislu potrošnje kemikalija za dezinfeciju i korekciju bazenske vode.

Dnevna količina natrijevog hipoklorita iznosi oko 0,1-0,2 lit na 10 m bazenske vode.

Stabilizacija

IVAPOOL stabilizator praškasto je sredstvo za stabiliziranje klora u bazenskoj vodi od štetnog utjecaja UV zraka, povišene temperature vode iznad 25.C. Smanjuje potrebu za dodavanjem klornih preparata u vodu, koristi se za smanjenje količine slobodnog klora u vodi prilikom šok kloriranja. Dodaje se kod početnog punjenja bazena 30 – 50 g/m’. U toku sezone dodaje se 10-20 g/ m svježe dodane vode.

Alge

Alge su najjednostavniji biljni organizmi za čiji rast i razvoj potrebni su voda, sunčeva svjetlost, toplina, i naravno hranjive tvari. Svi ti preduvjeti se nalaze u bazenu. Smanjena cirkulacija dodatno utječe na pojavu algi. Početak pojave algi očituje se u nastanku sluzave i skliske prevlake na stjenkama bazena. Kasnije se počinju pojavljivati i vizualne promjene na bazenu u obliku zamućenja vode, neugodnog mirisa, zelenih (crnih) mrlja na stjenkama. IVAPOOL algicid je koncentrirano sredstvo za uništavanje svih tipova algi. Ne pjeni se te je pogodan za upotrebu u bazenima s dodatnom cirkulacijom vode poput hidromasažnih kada, fontana i sl. Potpuno je topiv u vodi, pH neutralan.

Bistrenje

Tijekom vremena u vodi se nakuplja veća količina organske tvari, mikro čestica, fosfata, nitrata, amonijaka, željeza, mangana i drugih tvari. Voda počinje izgledati mutna, neprozirna i neugodna za kupanje. Slabiji i kraći rad filtra pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikro česticama koje su premale da bi se sakupile filtrom potrebno ih je zgrušati. Formiranje gruša-flokula postiže se pomoću IVAPOOL flokulanta. Anorgansko tekuće sredstvo IVAPOOL flokulant primjenjuje se u bazenima s grijanom i negrijanom vodom, u potpunosti je topiv u vodi, pH neutralan. Sama aplikacija je na način da se sredstvo otopi u vodi, te se takva otopina dodaje u bazen na više mjesta , u skimer ili u preljevni kanal. Nakon aplikacije poželjno je cirkulacionu crpku ostaviti u radu najmanje 6-10 sati kako bi se flokule sakupile na filtru. Dozira se kod pojave mutnoće u količini 0,05-0,10 lit/ 10 m

Prezimljavanje


Da bi bazen uspješno prezimio i bio ponovo spreman za pružanje radosti i zadovoljstva slijedeće godine potrebno ga je pripremiti za zimski period mirovanja. Za vanjske negrijane bazene proizvođači preporučuju da se ostave djelomično napunjeni vodom. Voda koja će ostati u bazenu podložna je kvarenju jer s vremenom nestaju kemikalije koje su ju održavale čistom i bistrom. Pored toga u bazenu se povećava količina otopljene organske tvari i mikro čestica. Time se stvaraju uvjeti za rast i razmnožavanje raznih mikroorganizama. Vanjski utjecaji poput kiše, vjetra, sunca dodatno potiču zaprljanije bazena.

Priprema bazena za prezimljavanje je na slijedeći način:

 1.  dodati u vodu IVAPOOL Wintertreat sredstvo za prezimljavanje bazena
 2.  uključiti cirkulacijsku crpku i ostaviti je u radu 6 sat kako bi se sredstvo   ravnomjerno rasporedilo po cijelom volumenu bazena
 3.  nivo vode u bazenu smanjiti na cca 15 cm ispod gornjih ulaznih mlaznica
 4.  zatvoriti sve ventile u strojarnici, te otvoriti zimske ventile na crpki i filtru
 5.  isprazniti filter od zaostale vode
 6.  kod opasnosti od pojave leda uslijed niskih temperatura potrebno je u bazen   postaviti stiroporne ploče (100x50x5 cm) na svakih 8 m2 površine ili kanistre   zapremine cca 10 lit. Ploče i/ili kanistre opteretimo tako da su djelomično   potopljeni. Led će svoju ekspanziju raditi prema stiroporu i kanistrima tako da se   spriječi stvaranje pritiska na stjenke bazena.

Dodavanjem IVAPOOL Wintertreat spriječava se nastanak algi, smanjuje se izlučivanje kamenca na stjenke bazena, te olakšava proljetna priprema i čišćenje bazena za sezonu. Doziranje IVAPOOL Wintertreat je oko 0,5 lit/15 m vode tvrdoće do 20 Ni 1 lit/15 m vode tvrdoće preko 20N. Sredstvo je najbolje prethodno otopiti u omjeru 1:10 te takvo aplicirati u optok vode u bazenu.

Ivapool Polltester

Kvaliteta vode je od presudnog značaja za potpuni doživljaj kupanja u bazenu. Stalna kontrola parametara poput slobodnog klora i pH vrijednosti bitno pomažu kod određivanja potrebnih količina kemikalija za tretman vode. IVAPOOL POOLTESTER je dvoparametarski tester za određivanje slobodnog klora u vodi i pH vrijednosti vode. Njegova jednostavna primjena pogodna je za svaki bazen. Radi na principu promjene boje ovisno o koncentraciji ili vrijednosti traženih parametara.

Ivapool Set

Sve kemikalije za tretman bazenske vode na jednom mjestu. Namijenjen je za manje, kućne bazene, hidromasažne kade i fontane. Sastoji se od kemikalije za kloriranje vode IVAPOOL KLOR GRANULAT, kemikalije za korekciju pH vrijednosti IVAPOOL PH MINUS GRANULAT, kemikalije za bistrenje vode IVAPOOL FLOKULANT i algicidnog sredstva IVAPOOL ALGICID. Pored toga IVAPOOL SET sadrži i POOLTESTER, praktičnu napravu za mjerenje slobodnog klora u vodi, te njezine pH vrijednosti. Kako bi se olakšala upotreba kemikalija, u SET-u se nalaze i praktične upute za upotrebu sa savjetima kako postupiti kod raznih problema vezano uz vodu u bazenu.

Najčešća pitanja i rješenja vezano uz bazen i bazensku vodu:

Bazen i voda u njemu podložni su utjecajima vremena i čovjeka prilikom korištenja. Svaki bazen, ovisno o načinu njegova korištenja ima svoju dinamiku upotrebe kemikalija radi pripreme i održavanja vode u njemu. Ovisno o opterećenju (broju kupača) vremenskim uvjetima (sunce, kiša, vjetar, i dr) samom položaju bazena (na travi, betonu, i sl.) za bazen će trebati više ili manje kemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju kako zdravstvenom tako i vizualnom za kupanje. Nekoliko najčešćih pitanja i problema vezano uz bazen i njegovu vodu, te kako ih riješiti:

Voda u bazenu zeleni

Premalo kora. U vodi se počinje razvijati „život“. Potrebno je povećati količinu aktivnog klora u vodi kako bi se zaustavio razvoj organizama u vodi. Dodavanjem IVAPOOL KLOR GRANULATA povećava se razina aktivnog klora u vodi, čime se uništavaju i zaustavlja daljnji rast mikroorganizama u vodi.
Savjet: IVAPOOL KLOR GRANULAT najbolje dodati kasno popodne kad sunce počinje zalaziti. Sunčeve zrake smanjuju željeni učinak klora u vodi tako da ga deaktiviraju. OBAVEZNO prije upotrebe izmjeriti razinu klora u vodi IVAPOOL POOL TESTEROM. IVAPOOL KLOR GRANULAT povećava pH vrijednost bazenske vode tako da je potrebno izvršiti njegovu korekciju IVAPOOL PH MINUS GRANULATOM.

Voda u bazenu nije prozirna

Najčešći razlog ovoga je povećana količina organske tvari u bazenu. To su mrtve stanice kože koje se skidaju sa kupaća prilikom kupanja u bazenu. Dodavanjem IVAPOOL FLOKULANT-a problem se jednostavno rješava. IVAPOOL FLOKULANT na sebe veže uzrok zamućenja. Savjet: Prilikom dodavanja IVAPOOL FLOKULANTA dolazi do trenutne pojave mutnoće bazenske vode. Potrebno je ostaviti filtar u radu barem 6-8 sati kako bi se sva nečistoća sakupila u njemu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

Na stjenkama bazena pojavljaju se zelene naslage

U vodi nema inhibitora rasta algi. Potrebno je dodati IVAPOOL ALGICID. Jednostavnim dodavanjem u vodu IVAPOOL ALGICIDA uništavaju se već stvorene alge na stjenkama bazena te se sprječava njihov daljnji rast i razvoj.
Savjet: Da bi se spriječila neugodna vizualna pojava zelenih algi na rubu bazena najbolje je cikličko dodavanje IVAPOOL ALGICIDA u vodu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

Na stjenkama bazena dolazi do povećanog taloženja kamenca

Uslijed isparavanja vode dolazi do taloženja kamenca na stjenkama bazena. Ova pojava je uobičajena gdje su „tvrde“ vode. IVAPOOL PH MINUS GRANULAT „omekšava” vodu, smanjuje mogućnost taloženja kamenca, te snižavanjem pH vrijednosti u optimalno područje (7,2-7,6) dodatno povećava učinkovitost IVAPOOL KLOR GRANULATA.
Savjet: IVAPOOL PH MINUS GRANULAT ne dodavati u vodu zajedno sa IVAPOOL KLOR GRANULATOM kako ne bi došlo do neželjene reakcije trenutnog oslobađanja klora i njegove neučinkovitosti. Razmak između pojedinih aplikacija trebao bi biti najmanje 5-6 sati.

Savjeti za pravilnu upotrebu bazena
 1.  Prije ulaska u bazen tuširati se vodom kako bi se smanjio unos nečistoća u   bazensku vodu.
 2.  Redovito kontrolirati bazensku vodu na količinu slobodnog klora u   vodi i njezinu   pH vrijednost (2 x tjedno minimalno).
 3.  Pumpa i (ili) filtar neka bude u radu barem 8 sati tokom dana. Voda koja cirkulira   manje je podložna razvoju „života“ nego koja stoji. Pored toga filtracijom i   cirkulacijom ravnomjerno se raspoređuju dodane kemikalije u vodi, te se   kontinuirano uklanja nečistoća iz vode.
 4.  Redovito održavanje filtra i čišćenje povećava njegovu učinkovitost, produljuje   vijek trajanja, te smanjuje upotrebu kemikalija.
 5.  Svakih 10-15 dana potrebno je izmijeniti 10% vode u bazenu. Ovim postupkom   zamjene vode uklanjaju se neželjeni spojevi koje nije moguće ukloniti filtracijom.
Što ako se:

Predozira s IVAPOOL KLOR GRANULATOM? Ništa, klor će sam ispariti pod utjecajem sunca. Ne preporuča se kupanje do sanacije, jer može doći do neželjene reakcije peckanja kože i svrbeži. Najčešće je prvi znak da se predoziralo s klorom, karakterističan miris vode po kloru.

Predozira s pH MINUS GRANULATOM? Zamijeniti barem 10% ukupne vode svježom. Ne preporuča se kupanje do sanacije, jer može doći do neželjene reakcije peckanja kože i svrbeži. Jedini pouzdan pokazatelje je mjerenje pH vrijednosti IVAPOOL TESTEROM.

Bazenska kemija

Forgot Password